description of shushauobrukish

Term image: 
Color: 
#d7b104

Bewora zet in op duurzaam woon-werkverkeer

Bewora zet in op duurzaam woon-werkverkeer

Om te anticiperen op de geplande werken voor de Oosterweelverbinding lanceert vzw Bewora (Bedrijvenvereniging Wommelgem & Ranst) ‘De Pendelproeverij’ voor haar leden. Werknemers kunnen vier weken lang gratis gebruik maken van allerhande fietsen, tickets voor openbaar vervoer of deelmobiliteit en zo ontdekken dat hun woon-werktraject ook zonder wagen mogelijk is. Er is voor elk wat wils met speedpedelecs, elektrische (bak)fietsen of plooifietsen, tickets voor De Lijn, NMBS of De Waterbus en ook deelsystemen als Donkey Republic, Velo of Blue-Bike. Deelnemende bedrijven krijgen ook een communicatiepakket om hun medewerkers intern op de hoogte te brengen zodat ze zich kunnen inschrijven voor deze actie. Bewora-leden in Wommelgem komen als eerste aan de beurt, de leden in Ranst komen in 2024 aan bod. Zowel grote ondernemingen als KMO’s kunnen gebruik maken van fietsen en proefabonnementen.

Contactgegevens: 

Nicole Dabin, vzw Bewora
info@bewora.be

Kasper Demol, Lantis
kasper.demol@lantis.be

Zwaar vervoer: elektrisch en op waterstof

Zwaar vervoer: elektrisch en op waterstof

Het event Mobilinnovation brengt tweejaarlijks een update over rijden op waterstof of elektrisch rijden voor truck en bus. Samenwerken om gezamenlijk in tank- en laadinfrastructuur te investeren is een vast topic op de agenda. De editie 2022 had aandacht voor de nodige vergunningen, de aansluitingen en toevoer en het juist dimensioneren van de infrastructuur. De nadruk ligt zoals steeds op praktijkervaring. Sprekers van o.a. Sweco, Fluvius, WaterstofNet, UGent, Vives/KULeuven, H.Essers kwamen aan bod.

 

TRIMIS-rapport: Onderzoek en innovatie op het gebied van autodelen in Europa

TRIMIS-rapport: Onderzoek en innovatie op het gebied van autodelen in Europa

TRIMIS is het instrument van de Europese Commissie dat trends in vervoerstechnologie, mobiliteit en innovatiecapaciteiten om Europa CO2-vrij te maken in kaart brengt.

Een recent gepubliceerd rapport 'Onderzoek en innovatie op het gebied van autodelen in Europa' biedt een uitgebreide analyse van het autodelen in Europa. Het rapport belicht voor 6 thematische onderzoeksgebieden de recente technologische ontwikkelingen en de toekomstige behoeften. Er worden ook aanbevelingen geformuleerd om het autodelen efficiënt te integreren.

Bedrijvenzones Veurne via fietstracé verbonden

Bedrijvenzones Veurne via fietstracé verbonden

In Veurne is het nieuw fietstracé dat het stadcentrum met de bedrijvenzones verbindt, officieel ingereden. Daardoor worden bedrijven uit de verschillende bedrijvenzones vlot bereikbaar met de fiets vanuit zowel het stadscentrum als het station van Veurne. Bovendien zorgen trappen met fietsgoot voor een rechtstreekse toegang naar de bedrijfspercelen zodat de fietsende werknemers makkelijk en veilig het bedrijf kunnen bereiken. De betonnen afwateringsgoot is opgebouwd uit circulair beton waarbij gebruik gemaakt werd van gerecycleerde granulaten. Als kers op de taart werd het fietspad uitgerust met slimme volgverlichting.

Video: 

Samenwerking op bedrijventerreinen - Mobiliteit, transport en logistiek

Samenwerking op bedrijventerreinen - Mobiliteit, transport en logistiek

In de studie ‘Samenwerking op bedrijventerreinen’ ging de SERV op zoek naar inspirerende voorbeelden van duurzame samenwerking op bedrijventerreinen. Hier kan u een selectie uit het rapport lezen met een overzicht van acties rond mobiliteit, transport en logistiek in de onderzochte zones.

 

Contactgegevens: 

Gert Verdonck
Via LinkedIn

Bedrijventerreinen en deelmobiliteit

Bedrijventerreinen en deelmobiliteit

Niet zelden liggen bedrijventerreinen eerder afgelegen en blijft de privéwagen de meest gebruikte modus voor het woon-werkverkeer en de beroepsverplaatsingen. Nochtans zijn er ook heel wat kansen om de mobiliteit in en rond een bedrijventerreinen efficiënter en duurzamer te organiseren, bijvoorbeeld door in te zetten op gedeelde mobiliteit. Maar hoe zet je een bedrijfsoverstijgende aanpak op? Wat kan je als gemeente doen om deelmobiliteit op bedrijventerreinen te stimuleren? En welke concrete voorbeelden zijn er vandaag al?

Op 17 november 2020 bogen Steven Roeland (mobiliteitsmanager Voka Antwerpen-Waasland) en Aurelie Van Obbergen (ruimtelijk planner – mobiliteitsteam Leiedal) zich over deze vragen. Het webinar werd georganiseerd door Taxistop, kaderde binnen de Green Deal Gedeelde Mobiliteit en werd ondersteund door Autodelen.net. Angelo Meuleman (Taxistop) modereerde het webinar, dat werd bijgewoond door 100 enthousiaste deelnemers.

Hier vind je de presentaties van de sprekers:

Wens je het webinar te (her)bekijken? Dat kan via deze link!

Contactgegevens: 

Taxistop, Angelo Meuleman, ame@taxistop.be
Voka Antwerpen-Waasland, Steven Roeland, steven.roeland@voka.be
Leiedal, Aurelie Van Obbergen, aurelie.vanobbergen@leiedal.be

APZI: Zeebrugge - ING studie rond vergroening van de supply chain rond havengebieden

APZI: Zeebrugge - ING studie rond vergroening van de supply chain rond havengebieden

ING stelde op 10 oktober bij APZI – de vereniging van de Zeebrugse havenbedrijven – haar studie voor rond de vergroening van de supply chain rond havengebieden. 650 bedrijven uit de logistieke keten van zeehavens in de Rijndelta en het Scheldedistrict werden bevraagd. Zij zetten volop in op een duurzame distributieketen en zijn bereid maatregelen te nemen om de negatieve milieueffecten te verminderen.

Uit de studie blijkt dat de meeste ecologische maatregelen genomen worden onder druk van de vigerende wetgeving. Een mentaliteitsverandering blijft moeilijk en economische motieven houden de bovenhand. Gelukkig geven 90% van de bedrijven aan met de vergroening van de supply chain bezig te zijn. Het aantrekken van jonge medewerkers blijkt hierbij een stimulerende factor.

Daarnaast worden ook nog diverse aanbevelingen geformuleerd ter versterking van de groene toeleveringsketen en het flankerend overheidsbeleid. Vanuit APZI werd dit vertaald naar een belangrijke rol voor de overheid in het vergroeningsproces, het behoud van de competitiviteit in een mondiale context en de broodnodige ontsluiting van de binnenvaart. De doelstelling om alle aangemeerde zeeschepen met walstroom te voeden blijft zeer hoog in de Zeebrugse havenvlag staan.

Meer info via APZI en ING.

 

 

Hoe maak je jouw bedrijvenzone fietsvriendelijk?

Hoe maak je jouw bedrijvenzone fietsvriendelijk?

Steeds meer werknemers maken gebruik van de fiets voor hun woon-werk verplaatsing. Met de fiets ben je vaak sneller, zeker in een stedelijke context. Maar is een bedrijventerrein wel veilig voor fietsende werknemers? En waar zitten de knelpunten? De combinatie van watergebonden activiteiten, vrachtverkeer en autoverkeer vormen een uitdaging op vlak van verkeersveiligheid.

De Provincie Antwerpen heeft getracht concrete richtlijnen aan te reiken om een bedrijventerreinen fietsvriendelijker of fietsgeschikter te maken. Deze kunnen worden ondergebracht in zes pijlers: fietsbereikbaarheid, infrastructuur en diensten, fietsparkeren, signalisatie, fietscultuur en -campagnes en inspraak en overleg. Sommige maatregelen kunnen bedrijven zelf nemen, andere ingrepen situeren zich op het niveau van het hele bedrijventerrein. Tot slot zijn er maatregelen die buiten de bedrijvenzone vallen, zoals bijvoorbeeld afstandsparkings met deelfietsen voor het afleggen van de last mile.

Wil je zelf aan de slag? Download de gratis toolbox hier!

Contactgegevens: 

Stefanie Mahieu, adviseur mobiliteit - fietsinfrastructuur provincie Antwerpen
Stefanie.mahieu@provincieantwerpen.be
03 240 66 63

Sneller op het werk door twintig fietskluizen

Sneller op het werk door twintig fietskluizen

Samen met 19 ondernemingen in de bedrijvenzone Waaslandhaven Oost op grondgebied Zwijndrecht, heeft de Antwerps-Wase Kamer van Koophandel begin 2018 een mobiliteitsonderzoek opgezet. Doelstelling was het zoeken naar volwaardige alternatieven om filevrij de werkplek te bereiken. Uit de analyse bleek dat één van de oplossingen bestaat uit het combineren van de auto of de tram met elektrische fietsen, nodig om de laatste kilometers in het grote havengebied op een redelijke tijd te overbruggen. 

De Antwerps-Wase Kamer heeft samen met BAM een proefproject met diefstalveilige fietskluizen uitgewerkt op zowel de P+R Melsele als de tramhalte Blancefloerlaan op Linkeroever. Op beide locaties heeft BAM telkens twee fietskluizen geplaatst. Deze fietsboxen zijn uitsluitend met een key card te openen. In het proefproject staan er in totaal twintig fietsenstalplaatsen ter beschikking. De uitbating en operationele ondersteuning wordt uitgevoerd door NV Liefkenshoek. Die zal ook instaan voor eerstelijnshulp bij eventuele defecten aan de fietskluizen.

‘We zijn blij dat de intense samenwerking tussen de ondernemingen en BAM geleid heeft tot dit proefproject. Bedrijven in industriezones die niet door openbaar vervoer worden bediend, hebben grote behoefte aan alternatieve oplossingen. Verafgelegen zones zijn ook niet zomaar overbrugbaar met klassieke fietsoplossingen. De combinatie van elektrische fiets en tram of auto geeft eindelijk nieuwe mobiliteitskansen’, zegt Steven Roeland, mobiliteitsmanager van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland.

Met oog op de inplanting van beide testlocaties en het beperkt aantal beschikbare fietsparkeerplaatsen, starten acht bedrijven het proefproject mee op. Het gaat om Borealis, DEME, Engie Fabricom, INEOS Oxide, Momentive Performance Materials Benelux, Oce Bio - Omega Pharma nv, 3M en Total. Binnen hun organisatie selecteren ze elk enkele medewerkers die van dit nieuwe systeem gebruik kunnen maken. Daarbij zorgen de bedrijven of hun werknemers zelf voor de fiets, waarmee de toegewezen gebruiker dan de laatste kilometers naar de werkplek kan afleggen. In de loop van januari 2019 volgt al een eerste evaluatie van dit proefproject. Op basis daarvan kan het worden bijgestuurd of uitgebreid.

‘We ervaren een grote vraag naar veilige fietsenstalplaatsen voor woon-werkverkeer. Bij positieve evaluatie van het proefproject hopen we tot een volwaardige opschaling te komen, waardoor meer werknemers de kans krijgen vlot de werkplek te bereiken. Ondernemingen hebben nood aan alternatieven’, besluit Dirk Bulteel, directeur belangenbehartiging van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland.

Bron: Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland

Contactgegevens: 

Steven Roeland, mobiliteitsmanager Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland
steven.roeland@voka.be
03 232 22 19

Shuttle into the Zone: Waregems bedrijventerrein biedt een alternatief voor De Lijn

Shuttle into the Zone: Waregems bedrijventerrein biedt een alternatief voor De Lijn

Op 3 september 2018 bracht de 'Shuttle into the Zone' bus de eerste pendelaars van het station naar hun bedrijven op het bedrijventerrein Waregem-Zuid. Het duurzame initiatief werd genomen door de bedrijven Thermote&Vanhalst en Renson, in samenwerking met Parmentier Autobus en wordt ondersteund door de stad Waregem. De nieuwe pendeldienst moet mee het probleem van het dichtslibbende verkeer van en naar de industriezone helpen oplossen.

Per rit kunnen 90 werknemers gebruik maken van de shuttle van en naar het station over een afstand van ongeveer 4,5 km. Bij de planning van de ritten wordt rekening gehouden met de aankomst- en vertrekuren van de treinen in combinatie met de werkuren van de geïnteresseerde pendelaars.

Een betere bevloeiing per bus binnen het bedrijventerrein bleek – na frequent aandringen - voor De Lijn niet mogelijk, waardoor de lokale bedrijven dan maar zelf het heft in de handen hebben genomen.

Meer info op de website van Waregem Zuid Industriezone.

 

Contactgegevens: 

Annelies Corne
info@anneliescorne.be