description of Risicobeheersing

Term image: 
Color: 
#951b81

Het BIPT brengt de Belgische glasvezeluitrol in kaart

Het BIPT brengt de Belgische glasvezeluitrol in kaart

Eind vorig jaar lanceerde het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) de website www.glasvezelinfo.be die verschillende doelgroepen informeert over glasvezel en de uitrol ervan. Als uitbreiding heeft het BIPT nu een kaart gepubliceerd waarop iedereen kan controleren waar er reeds glasvezel beschikbaar is (of op korte termijn zal zijn) en welke operatoren over dat netwerk hun diensten aanbieden (https://www.bipt-data.be/nl/projects/atlas/ftth).

Daarnaast wordt ook de bestaande Atlaskaart met het overzicht van de dekking van alle vaste breedbandnetwerken in ons land up-to-date gehouden (https://www.bipt-data.be/nl/projects/atlas/landline).

Samenwerking op bedrijventerreinen - Delen van diensten en personeel

Samenwerking op bedrijventerreinen - Delen van diensten en personeel

In de studie ‘Samenwerking op bedrijventerreinen’ ging de SERV op zoek naar inspirerende voorbeelden van duurzame samenwerking op bedrijventerreinen. Hier kan u een selectie uit het rapport lezen met een overzicht van acties rond het delen van diensten en personeel in de onderzochte zones. Er komen ook een aantal netwerkinitiatieven aan bod.

 

Contactgegevens: 

Gert Verdonck
Via LinkedIn

Hallo Stage - een innovatieve app voor studenten en ondernemers die elkaar zoeken

Hallo Stage - een innovatieve app voor studenten en ondernemers die elkaar zoeken

In samenwerking met Dutch TechZone heeft de VPB een innovatieve stage-app ontwikkeld die bedrijven en studenten snel en makkelijk met elkaar in contact brengt. In de app en op de website van Hallo Stage presenteren bedrijven zichzelf door middel van een filmpje: wie zijn ze, welke stageplaats hebben ze en naar wie zijn ze op zoek. Studenten maken een profiel aan en laten in een filmpje weten welke opleiding ze doen, welke richting en welk jaar. De studenten zoeken vervolgens tussen de stageplaatsen en geven een like aan de juiste stage. Bedrijven zien alleen de studenten die hen een like hebben gegeven. Geven ze de student een like terug? Dan is er een match en ontvangen bedrijf en student via de mail elkaars contactgegevens. Bij het ontstaan van een match stopt de rol van Hallo Stage: bedrijf en student kunnen nu contact met elkaar opnemen om er samen iets moois van te maken.

Hallo Stage combineert de voordelen van verschillende social media: YouTube (communiceren met bewegende beelden), Twitter (kort en bondig) en Tinder (matchmaking). Een filmpje zegt immers zoveel meer dan een CV of een vacature op papier. 

Momenteel worden bedrijven benaderd om hun filmpjes te plaatsen. Zodra er voldoende stageplaatsen in de app staan, gaan we samen met docenten aan de slag om studenten met behulp van deze app hun eigen profiel aan te laten maken en zo gericht te zoeken naar een geschikte stageplaats. Geïnteresseerd? Een bedrijfsprofiel aanmaken is makkelijk en kan in slechts vijf stappen:

1. Ga naar www.hallostage.nl
2. Klik op ‘Aanmelden bedrijven’
3. Vul naam en e-mailadres van uw bedrijf in
4. Log in met het wachtwoord dat u per e-mail ontvangt
5. Vul onder ‘mijn gegevens’ uw profiel aan en plaats uw vacature met video!

Contactgegevens: 

Jacqueline Tuinbeek, Dutch TechZone
j.tuinbeek@emmen.nl 

Arda van Dam, VPB
a.vandam@vpb-emmen.nl

Gezamenlijke opleidingen op industriezone Vantegem

Gezamenlijke opleidingen op industriezone Vantegem

Op de industriezone Vantegem te Wetteren was er een duidelijke nood aan opleidingen. De bedrijven bleven niet bij de pakken zitten en onder initiatief van Voka, startten ze een stuurgroep om de noden samen te brengen. Na enkele bijeenkomsten met de stuurgroep en een infosessie voor de verschillende bedrijven op het bedrijventerrein werd de knoop doorgehakt en werden onderstaande opleidingen georganiseerd:

  • EHBO (basis en opfris), 

  • heftruck, 

  • reachtruck, 

  • BA4 en BA5, 

  • hoogwerker, 

  • kleine blusmiddelen

  • code 95 

    • Deze opleidingen werden georganiseerd door Heli Academy

  • Nederlands op de werkvloer voor anderstaligen (6 x 2u) 

  • Workshop (2u) rond omgaan met andere culturen

    • Deze opleidingen werden georganiseerd door Compaan/Job&Co.

Dit initiatief werd financieel ondersteund door de provincie Oost-Vlaanderen via de subsidie voor het verduurzamen van bedrijventerreinen. Meer info over deze subsidie? Ga naar deze website. 

Heeft uw bedrijf ook nood aan opleidingen maar zou je dit graag doen met bedrijven in de buurt? Neem zelf initiatief of contacteer ons voor eventuele begeleiding.

Contactgegevens: 

Flore Dequeker
flore.dequeker@pomov.be

Glasvezelnet in eigen beheer

Glasvezelnet in eigen beheer

Op bedrijventerrein de Molenkamp in Borne (Nederland) wilden de ondernemers graag ultrasnel internet via een glasvezelnetwerk. Op aanraden van de gemeente heeft men er besloten om zelf - onder de juridische vorm van een coöperatie - het glasvezelnetwerk aan te leggen.

Het eigen glasvezelnetwerk biedt continuïteit en is een stuk goedkoper dan glasvezel van een grotere aanbieder. De bedrijven op het bedrijventerrein zijn niet verplicht om mee te doen. De investering is betaald door een aantal bedrijven, maar men verwacht wel dat de meeste ondernemers in de toekomst gebruik zullen maken van het glasvezelnetwerk. Hoe meer bedrijven er mee doen, hoe lager de kosten uiteraard worden.

Bij een gezonde groei met meer inkomsten kunnen de tarieven dan ook verder omlaag of kunnen de inkomsten worden ingezet voor gezamenlijke belangen, zoals investeringen in groenbeheer of beveiliging van het terrein. De gekozen coöperatieve samenwerkingsvorm biedt dus vele perspectieven.
 

 

 

België krijgt eerste Airbnb voor de logistieke sector

België krijgt eerste Airbnb voor de logistieke sector

Vastgoedgroep Montea lanceert als eerste in ons land een Airbnb voor de logistieke sector: Stockspots. Bedrijven die opslagruimte over hebben kunnen die aanbieden op het online platform aan bedrijven die er nood aan hebben.

Het idee is simpel: bedrijven benutten hun magazijnen vandaag niet altijd ten volle. Meer nog: de meeste bedrijven hebben volgens onderzoek opslagruimte die meer dan geregeld voor 30% leeg staat. En dat terwijl sommige andere ondernemingen, groot of klein, juist voor een heel specifieke periode op zoek zijn naar extra opslagruimte. Bijvoorbeeld als het gaat om seizoensgebonden artikelen, promotionele acties, overproductie, enzovoort. Stockspots speelt hierop in door beide groepen met elkaar te ‘matchen’, helemaal vergelijkbaar met het Airbnb-model. Alleen gaan ze nog een stap verder dan de klassieke Airbnb en verwerken ze intern de facturatie, zorgen ze voor de verzekering, enzovoort.

Deze vormen van 'sharing logistics' en 'logistiek in de cloud' bieden ook op onze Vlaamse bedrijventerreinen enorme opportuniteiten.

Contactgegevens: 

Jo De Wolf, Montea
jo.dewolf@montea.com
053 82 62 62 

Deelplatform Werflink

Deelplatform Werflink

Werflink is het online deelplatform waarop bouwbedrijven en werven onderling materieel, equipment, infrastructuren, vrachtruimte en materiaaloverschotten kunnen delen. Er wordt gestart met een pilootproject voor alle bouw-, aannemings-, voltooiings- en installatiebedrijven in België. Tijdens het pilootproject, dat loopt tot en met 30 juni 2019, kunnen al deze bedrijven via Werflink materieel, (rest)materialen, vrachtruimte en faciliteiten delen, verhuren, verkopen, uitlenen en ruilen met collega-bouwbedrijven. Bedrijven die lid zijn van Confederatie Bouw krijgen voor de duur van de pilotperiode kosteloos toegang tot het deelplatform.

Contactgegevens: 

Vlaamse Confederatie Bouw
info@vcb.be
02 545 57 49

 

Specifieke havenopleidingen in Zeebrugge

Specifieke havenopleidingen in Zeebrugge

De vereniging van de Zeebrugse Havenondernemingen APZI en SBM slaan de handen in elkaar om tegemoet te komen aan de opleidingsbehoeften die havenondernemingen ervaren. Het Brexit-verhaal stelt Zeebrugge voor een grote uitdaging. Het is noodzakelijk het aandeel van de toegepaste douaneopleidingen flink uit te bouwen. Ook de steeds verdergaande digitalisering en globalisering van de transportketen vraagt investeringen in kennis. Zeebrugge heeft een grote knowhow opgebouwd in het roll on / roll off verkeer.

De uitbouw van een center of excellence en een bijhorend opleidingsinstituut betekent een grote meerwaarde voor Zeebrugge en de hele regio.

Contactgegevens: 

Peergroup Bedrijvig Brugge: onderling delen van materiaal en ruimte

Peergroup Bedrijvig Brugge: onderling delen van materiaal en ruimte

Peerby lanceerde medio maart 2018 samen met Stad Brugge, Vives, Ovam en Bedrijvig Brugge het project 'Peergroup Bedrijvig Brugge'. 361 bedrijven van het bedrijventerrein Blauwe Toren delen onderling materialen en ruimte via het online platform Peergroups.be. Waar Peerby zich tot nu toe vooral richtte op het delen van spullen onder buren, wil de organisatie met het nieuwe initiatief Peergroups ook bedrijven aansporen om op een andere manier om te gaan met bezit en gebruik van materialen en ruimten. Voorbeelden zijn het lenen en uitlenen van heftrucks, bouwmaterialen, geluidsinstallaties, beamers of receptietafels maar ook opslagruimte, loodsen, vergaderruimte, kantoorruimte ...

Stad Brugge wil met dit project Brugse bedrijven actief laten meedraaien in een systeem van deeleconomie - en op termijn circulaire economie. Ook Hogeschool Vives en Ovam werken mee aan het project. Zij zullen onderzoeken of er een effect is op het aankoopgedrag en op afval. Zo kan dit project als inspiratie dienen voor andere steden, bedrijven en bedrijventerreinen. Daarnaast zet ook de bedrijventerreinvereniging 'Bedrijvig Brugge' volop de schouders onder het project.

 

Contactgegevens: 

info@bedrijvigbrugge.be  Kristof De Raù

COKIDO - solidaire buitenschoolse kinderopvang

COKIDO - solidaire buitenschoolse kinderopvang

Het COKIDO concept “Bijspelen” biedt de mogelijkheid om buitenschoolse kinderopvang (3-12 jaar) tijdens schoolvakanties en na de schooluren door de medewerkers zelf te laten organiseren. Het stimuleert het samenwerken en verhoogt de verbondenheid. Elke ouder kan makkelijk en gratis een bijspeelgroep oprichten. Deze groepen bepalen zelf hun leden, locatie, spelregels en planning. Het Cokido-platform stelt hiervoor het nodige netwerk en handige tools, documenten en kennis ter beschikking. Ook voor bedrijventerreinen kan COKIDO een oplossing op maat voorstellen en  helpen implementeren, dit weliswaar tegen betaling.

Alle info via http://www.cokido.org/.

video : https://www.youtube.com/watch?v=khPZBgniYaA&t=33s

Contactgegevens: 

Khadija Cokido  via khadija@cokido.org

Video: