description of bedrijventerrein

Term image: 
Color: 
#951b81

Biodiverse uitbreiding van bedrijventerrein De Prijkels

Biodiverse uitbreiding van bedrijventerrein De Prijkels

Intercommunale Veneco maakt werk van biodiversiteit bij de uitbreiding van bedrijventerrein De Prijkels. Onder meer extensief maaibeheer, natuurlijk aangelegde bufferbekkens, schapenbegrazing en inheems plantgoed zorgen voor een fraai beeld en een verhoogde natuurwaarde. Een aantal bedrijven op het bedrijventerrein nam alvast enkele maatregelen over op de eigen site. Bekijk het inspirerende voorbeeld.

Contactgegevens: 

Praktijkvoorbeeld biodivers bedrijventerrein in Waregem

Praktijkvoorbeeld biodivers bedrijventerrein in Waregem

Intercommunale Leiedal maakt werk van biodiversiteit bij de reconversie van een voormalige bedrijfssite naar een KMO- en bedrijvenzone. Onder andere wadi's, groenzones en een ecologische buffer zorgen voor een aangename werkplek met respect voor de omgeving. Bekijk het inspirerende voorbeeld.

Contactgegevens: 

Intercommunale Leiedal
info@leiedal.be

LocusFocus gaat resoluut voor datadriven locatieadvies voor bedrijven op bedrijventerreinen

LocusFocus gaat resoluut voor datadriven locatieadvies voor bedrijven op bedrijventerreinen

De POM Vlaams-Brabant, het autonoom provinciebedrijf VERA en de Zuid-West-Vlaamse intercommunale Leiedal slaan de handen in elkaar voor de ontwikkeling van een datamodel en bijhorende tool om ondernemingen met een ruimtevraag naar een geschikte locatie op maat te begeleiden. Aan de hand van afwegingscriteria en scoringsinstrumenten wordt het mogelijk om een locatie te beoordelen en te scoren in functie van specifieke bedrijfsactiviteiten. Zo wil LocusFocus een versterkende aanvulling bieden op bizLocator, de tool die het aanbod aan locaties in kaart brengt. Om LocusFocus te realiseren ontvangen de partners steun uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en van de Vlaamse Overheid.

Meer info via https://www.leiedal.be/locusfocus

Video: 

Samenwerking op bedrijventerreinen - Beeldvorming, biodiversiteit en inrichting

Samenwerking op bedrijventerreinen - Beeldvorming, biodiversiteit en inrichting

In de studie ‘Samenwerking op bedrijventerreinen’ ging de SERV op zoek naar inspirerende voorbeelden van duurzame samenwerking op bedrijventerreinen. Hier kan u een selectie uit het rapport lezen met een overzicht van acties rond beeldvorming, biodiversiteit en inrichting in de onderzochte zones.

Contactgegevens: 

Gert Verdonck
Via LinkedIn

Biodiversiteit op Kanaalzone Harelbeke-Kortrijk

Biodiversiteit op Kanaalzone Harelbeke-Kortrijk

Op site Bolwerk van Kanaalzone Harelbeke-Kortrijk wordt gewerkt aan de aanleg van een groene, publieke parkzone. Bovendien zullen fietsers daar kunnen doorsteken om de industriezone te bereiken. Sinds deze zomer kunnen alle werknemers van Kanaalzone Harelbeke-Kortrijk daar ook van hun lunch genieten. Het is de bedoeling dat het park een hefboom wordt om de ganse industriezone biodiverser en bijvriendelijk te maken. Een bloemenweide werd ingezaaid en 3 bijenkorven staan nu reeds op de site.

Alle bedrijven van Kanaalzone Harelbeke-Kortrijk worden uitgenodigd om ook initiatieven te nemen en kunnen meer info krijgen over externe hulp voor aanleg en onderhoud van een biodiverse bloemenzone.

Contactgegevens: 

Annelies Corne, parkmanager
annelies@bedrijvenparkmanagement.be

Beweegvriendelijke bedrijventerreinen met de innovatieve IPitup-beweegbank

Beweegvriendelijke bedrijventerreinen met de innovatieve IPitup-beweegbank

Een sterke onderneming draait op gezonde medewerkers

Wie gezond is, heeft meer energie, is alerter én productiever. Door het plaatsen van een beweegbank op het bedrijventerrein kan je je werknemers stimuleren om gezonde keuzes te maken en daar pluk je dan als onderneming automatisch de vruchten van.

Alles-in-één-toestel

De IPitup-beweegbank is een meerpersoons zitbank met meervoudige beweegfuncties die een unieke waaier aan lichaamsoefeningen mogelijk maakt. Je kan er heen om je broodnodige portie zuurstof te scheppen, een gezond tussendoortje te nuttigen of je lunch te verorberen, maar er is meer. Véél meer. Aan dit compacte alles-in-één-toestel kan je ook een complete workout afwerken. En daarvoor heb je slechts 10 minuutjes nodig. Je moet zelfs je sportkleren niet aantrekken!

Infopaneel, webapp en coaching

Hiervoor maak je gebruik van de laagdrempelige oefeningen op het geïntegreerde infopaneel of werk je met de bijhorende gratis beweeg-app die prima dienst doet als virtuele coach en motivator. Iedereen die meer wil of moet bewegen kan er mee aan de slag, ongeacht zijn of haar beweegniveau. De webapp helpt je aan een sterker en beter uitgebalanceerd lichaam waardoor je blessures vermijdt en je prestaties verbeteren, zowel fysiek als cognitief.

Uit de praktijk

IMEC Leuven gelooft in de meerwaarde van het beweegbankproject. IMEC investeerde in de aankoop van meerdere beweegbanken en maakte daarbij ook gebruik van het bijhorende coachingstraject. Enkele collega’s volgden de gratis opleiding tot IPitup-trainer of -ambassadeur. Sindsdien staan ze tijdens de lente- en zomermaanden paraat om hun IMEC-collega’s te informeren, initiaties te verzorgen en lessenreeksen te organiseren. Ze begeleiden, coachen en creëren een ‘can do’-omgeving, met aandacht voor correct bewegen en succesbeleving. Interessant en motiverend bovendien: telkens één van de IMEC-medewerkers met de beweegapp aan het werk gaat, doneert IMEC 1 euro aan een goed doel.

Testen via de uitleendienst

Ook Sport Vlaanderen gelooft in de beweegbank en stelt diverse mobiele beweegbanken ter beschikking via zijn uitleendienst. Hierop kunnen ook bedrijven(terreinen) intekenen. Experimenteer gedurende 1 maand met de beweegbank, maak gebruik van het bijhorende activeringstraject en maak van jouw werkomgeving ook een beweegvriendelijke ruimte!

 

Contactgegevens: 

info@ipitup.be
016 43 68 47

Invoering havennummering en inrichting bufferbekken in Retiese Ambachtszone ‘De Bempdekens’

Invoering havennummering en inrichting bufferbekken in Retiese Ambachtszone ‘De Bempdekens’

Een werkgroep uit de Retiese Ambachtszone ‘De Bempdekens’ diende een subsidieaanvraag in bij de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen voor enerzijds een uniforme bewegwijzering via poort- of havennummers, anderzijds voor de herinrichting en verfraaiing van het retentie- of bufferbekken binnen deze zone. Deze werkgroep bestaat uit een actieve groep bedrijven binnen de ambachtszone en krijgt ondersteuning van de bedrijventerreinmanager van de Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen (IOK) en de gemeente Retie. De werkgroep onderhoudt nauwe contacten met de overige bedrijven om de onderlinge samenwerking te stimuleren. Doel van deze werkgroep is het uitwerken van concrete acties om de bedrijvenzone te verduurzamen. 

Het invoeren van havennummers binnen de bedrijvenzone was één van de eerste actiepunten in het kader van bedrijventerreinmanagement. Deze manier van bewegwijzering wordt veel gebruikt in (grotere) industrieterreinen en is intussen goed ingeburgerd.
Door het aanleggen van verschillende elementen in de omgeving, wordt de functie van het bufferbekken uitgebreid. Speeltoestellen, een picknickruimte en een bijenhotel zorgen ervoor dat deze plek kan uitgroeien tot een groene ontmoetingsruimte. Op die manier vormt het een groene barrière tussen de bedrijven en de bewoning, maar tevens vormt het een verbinding tussen beide omdat het ervoor zorgt dat (buurt)bewoners in de bedrijvenzone worden geïntegreerd.

Dit project kwam tot stand dankzij de steun van de Provincie Antwerpen, de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen en de gemeente Retie. Ook een aantal gevestigde bedrijven hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan deze realisatie.

Contactgegevens: 

Griet Goor, Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen (IOK)
griet.goor@iok.be
014 56 32 87

Green Deal Bedrijven en Biodiversiteit in de praktijk

Green Deal Bedrijven en Biodiversiteit in de praktijk

Op 20 september 2018 lanceerden het Departement Omgeving in samenwerking met het Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt en Corridor de nieuwe “Green Deal Bedrijven en Biodiversiteit”.

Met deze Green Deal willen de initiatiefnemers twee vliegen in één klap slaan: de uitbreiding van de groenblauwe netwerken in Vlaanderen en tegelijkertijd een ondersteunende boost geven aan het imago van bedrijven met een duurzame levenskwaliteit voor de werknemers, bewoners en andere stakeholders.

Intercommunale IGEMO is op dit domein al jaren een innovatieve speler. Reeds in 2003 werd in de KMO-zone ‘Misstraat’ in Berlaar resoluut gekozen voor een zeer brede groene bufferzone met een volledig nieuwe gracht die aansluit op het bestaande bekenstelsel. Alle bedrijven kunnen hun hemelwater rechtstreeks laten afvloeien in de gracht. Om het natuurlijk karakter van de gracht te beklemtonen werd besloten een meandering aan te brengen en de breedte van de gracht te laten variëren. Verder werd bij de aanleg van de bufferzone aandacht geschonken aan het behoud van kleinschalige landschapselementen (knotwilgen). De bufferzone werd vervolgens aangeplant met streekeigen beplanting. Rietkragen verstevigen de taluds, zodat geen kunstmatige beschoeiing diende te gebeuren. Door het totaalconcept is de waterkwaliteit zeer hoog. 

Ook op de andere KMO-zones van IGEMO zijn er open grachten, open bufferbekkens, groenbuffers en laanbeplanting die de biodiversiteit verhogen.

Door mee in de Green Deal te stappen, wil IGEMO haar nadrukkelijk engagement voor de toekomst tonen. Belangrijke actiepunten zijn het verhogen van het draagvlak, het mee instappen in een lerend netwerk, de focus houden op het algemeen welzijn (gaande van de lokale werknemer tot de sporadische leverancier) en bewustwording creëren rond biodiversiteit in het maatschappelijk verantwoord ondernemen. 

Contactgegevens: 

Jasmine Cryns, projectmanager IGEMO
jasmine.cryns@igemo.be

KMO-zone Itterbeek Duffel: de eerste bijenvriendelijke KMO-zone in Vlaanderen!

KMO-zone Itterbeek Duffel: de eerste bijenvriendelijke KMO-zone in Vlaanderen!

In het kader van het ‘jaar van de bij’ in 2012 hebben IGEMO, de gemeente Duffel, Natuurpunt en Drukkerij De Bie de handen in elkaar geslagen om van de KMO-zone Itterbeek niet alleen een duurzaam maar ook een bijenvriendelijk bedrijventerrein te maken.

Door het uitsterven van bepaalde plantensoorten en het gebrek aan geschikte nestgelegenheid hebben deze beestjes het immers steeds moeilijker om te overleven. Wilde bijen, die in tegenstelling tot wat hun naam doet vermoeden zeer zachtaardig zijn, zijn onmisbaar in het ecosysteem want ze zorgen voor de bestuiving van zowel wilde planten als land- en tuinbouwgewassen. Hoog tijd dus om deze vriendelijke diertjes te helpen!

Drie bedrijven op de KMO-zone Itterbeek hebben zich geëngageerd om hun steentje bij te dragen aan het behoud van de wilde bij door het plaatsen van een bijenhotel in de buurt van het bedrijf. Ook IGEMO heeft een bijenhotel geplaatst in de groene bufferzone naast één van de infiltratiebekkens op het bedrijventerrein.

Zo werd de KMO-zone Itterbeek in 2012 de eerste bijenvriendelijke KMO-zone in Vlaanderen!

Contactgegevens: 

Veerle Ribus, projectmanager IGEMO
veerle.ribus@igemo.be

Biodiversiteit op uw bedrijventerrein

Biodiversiteit op uw bedrijventerrein

Op 10 december 2018 organiseerde POM West-Vlaanderen in samenwerking met Barco, Leiedal, Provincie West-Vlaanderen (MiNaWa) en Agentschap Natuur & Bos, het event “Biodiversiteit op uw bedrijventerrein”. Naast de voorstelling van het Kennisnetwerk Bedrijventerreinmanagement, werden diverse benaderingswijzen van biodiversiteit toegelicht : natuur, halfnatuur, cultuur met tips om valkuilen te vermijden.

Vervolgens werd de Green Deal Bedrijven en Biodiversiteit voorgesteld met verduidelijking van de begrippen tijdelijke natuur en duurzaam groenbeheer. Bedrijven die deelnamen aan het West-Vlaams Charter Duurzaam Ondernemen gaven via praktijkgetuigenissen aan dat een laagdrempelige aanpak om met biodiversiteit te starten, perfect mogelijk is.

Na de pauze getuigden West-Vlaamse bedrijven over het hoe en waarom van het ondertekenen van deze Green Deal. Prangende problemen rond kosten, impact van stakeholders en motivatie van werknemers, werden niet uit de weg gegaan.

Tenslotte lichtte een bedrijventerreinontwikkelaar zijn keuze toe om de Green Deal Bedrijven en Biodiversiteit te ondertekenen als deelnemende én als uitvoerende partner: toekomstvisie en vernieuwend parkmanagement met een belangrijk accent op brede communicatie om de integratie van biodiversiteit te laten slagen.