description of Vergroening

Term image: 
Color: 
#aa499a

Start2Secure: Innovatieve beveiliging van bedrijventerreinen

Start2Secure: Innovatieve beveiliging van bedrijventerreinen

Op 26 april 2021 vond het online event Start2Secure rond innovatieve beveiliging van bedrijventerreinen plaats, georganiseerd i.s.m. IUNGOS en Vias Institute in het kader van het Interreg Vlaanderen Nederland project PASSAnT. De opname en presentaties van dit event vindt u hier terug.

Contactgegevens: 

Guido De Roo
guido.deroo@pomwvl.be

Een veiliger bedrijventerrein dankzij samenwerking tussen stad Lier, lokale politie en bedrijventerreinvereniging Duwijckpark

Een veiliger bedrijventerrein dankzij samenwerking tussen stad Lier, lokale politie en bedrijventerreinvereniging Duwijckpark

Vanuit een vastgestelde behoefte aan inbraakpreventie en een bezorgdheid over het bewaken en monitoren van de veiligheid op het bedrijventerrein Duwijck, vroeg vzw Duwijckpark aan de stad Lier of er een mogelijkheid bestond het stedelijk cameranetwerk uit te breiden op de site.

Na een aantal plaatsbezoeken, locatieonderzoek, en technische afwegingen en - ontwerpen keurde het schepencollege in het najaar van 2019 een voorstel tot samenwerking goed tussen de bedrijventerreinvereniging, de stad en de lokale politie van Lier voor de uitbreiding van het stedelijk cameranetwerk.

Er werden 4 camera’s geplaatst op strategische locaties, evenals een verbindingsmast op het dak van een bedrijf. De vzw Duwijckpark nam de aankoop- en installatiekost van de extra camera’s op zich. Het onderhoud van de camera’s is ten laste en op kosten van de stad Lier. Het globaal onderhoudscontract van de stad met de technologische dienstverlener werd hiervoor uitgebreid.

De lokale politie zorgt voor opslagcapaciteit en monitoring. De dagverslagen worden systematisch doorgenomen door de hoofdinspecteur, op locatie gefilterd en op basis van een opgegeven tijdsvork worden dan de camerabeelden geconsulteerd.

Het blijft evenwel aanbevolen om alles systematisch te melden. Een zo volledig mogelijke beschrijving met datum en tijdspanne kan in combinatie met ANPR-camera’s immers veel en snel zaken ophelderen. Rekening houdend met de wettelijke beperking van de maximale bewaartermijn van camerabeelden van 30 dagen, melden de ondernemers best tijdig een inbreuk of verdachte handeling.

Contactgegevens: 

Bert Serneels, stad Lier
bert.serneels@lier.be

Robin Baele, vzw Duwijckpark
robin@utb-botanicals.be

Samenwerking op bedrijventerreinen - Risicobeheersing en beveiliging

Samenwerking op bedrijventerreinen - Risicobeheersing en beveiliging

In de studie ‘Samenwerking op bedrijventerreinen’ ging de SERV op zoek naar inspirerende voorbeelden van duurzame samenwerking op bedrijventerreinen. Hier kan u een selectie uit het rapport lezen met een overzicht van acties rond risicobeheersing en beveiliging in de onderzochte zones.

Contactgegevens: 

Gert Verdonck
Via LinkedIn

Keurmerk Veilig Ondernemen voor bedrijventerreinen in Nederland

Keurmerk Veilig Ondernemen voor bedrijventerreinen in Nederland

Een onveilige omgeving zorgt voor veel schade en overlast en kan de bedrijfsvoering behoorlijk in de weg zitten. Om een veilige bedrijfsomgeving te waarborgen, is het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) ontwikkeld door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) in Nederland. Deze buitenlandse aanpak kan inspirerend werken voor de bedrijventerreinen in Vlaanderen. Naast een KVO voor winkelgebieden (KVO-W) is er immers ook een KVO specifiek voor bedrijventerreinen (KVO-B). Het KVO helpt de betrokken partijen gezamenlijk afspraken te maken om overlast, criminaliteit en onderhoud aan te pakken. De veiligheidsproblemen worden in kaart gebracht, er worden oplossingen gezocht en maatregelen genomen. Met maatregelen zoals (overval)preventietrainingen, betere openbare verlichting, georganiseerd toezicht en brandpreventie zorgen lokale partijen voor een schone, goed onderhouden en veiligere omgeving. De uiteindelijke beloning is het Keurmerk Veilig Ondernemen voor het hele bedrijventerrein. 

Contactgegevens: 

Miriam van Etten, Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid
miriam.vanetten@hetccv.nl
+316 10 44 56 47

 

Buurtinformatienetwerk

Buurtinformatienetwerk

Bedrijventerreinvereniging BLeie (Wevelgem) maakt werk van een verhoogde veiligheid door de oprichting van een Buurtinformatienetwerk (BIN). Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de Politiezone Grensleie. Verhoogde waakzaamheid voor abnormale situaties, sociale controle en een aangepast meldingsgedrag zijn van groot belang bij de aanpak van criminaliteit. Interesse of feedback via http://www.bleie.be/nieuws/help-mee-de-veiligheid-op-wevelgem-zuid-verhogen

Contactgegevens: 

Camerabewaking op initiatief van Platform Grensland Menen-Wervik vzw

Camerabewaking op initiatief van Platform Grensland Menen-Wervik vzw

Camerabewaking Platform Grensland Menen-Wervik vzw

In het najaar van 2016 werden op het industrieterrein Grensland (op de grens van Menen en Wervik) vier bewakingscamera's geplaatst. Het terrein werd in het verleden vaak geplaagd door criminaliteit en vooral door inbraken. De leden-ondernemers van de bedrijventerreinvereniging op het terrein, de vzw Platform Grensland Menen-Wervik, vinden veiligheid dan ook een zeer belangrijk item. De vereniging nam het heft in eigen handen en zette een samenwerking op met de stadsbesturen van Wervik en Menen en de lokale politiezone.“De plaatsing van de camera’s mist zijn effect en doelstelling niet,” laat Herman Wenes, gedelegeerd bestuurder van de vereniging, weten. “Verschillende zaken konden al worden vastgesteld door de bevoegde instanties, mét pakresultaat." De investering in de camera's bedraagt 100.000 euro en werd evenwaardig gefinancierd door de leden van de vereniging, via een subsidie van het Agentschap voor Innoveren en Ondernemen en de besturen van Menen en Wervik.

Vijf grote leden-bedrijven betaalden elk een vast bedrag van 1000 euro. De overige leden betaalden een bijdrage evenredig aan de oppervlakte van hun bedrijfskavel, met een vooropgesteld minimum en maximum. Op die manier investeerden de leden zelf in één van de vier camera's. "We konden niet wachten op een bijdrage van bedrijven die geen lid zijn van de vereniging en slaagden en er in het financieel plaatje met de leden rond te krijgen," licht Wenes nog toe.

Contactgegevens: 

Herman Wenes, Platform Grensland Menen-Wervik
info@grensland-menen-wervik.be

Sleutelsysteem in bedrijvenpark Malle

Sleutelsysteem in bedrijvenpark Malle

Voor de brandweer is het belangrijk om in geval van brand(alarm) snel en veilig op de juiste plaats terecht te komen. In sommige gevallen kan de brandweer zich geen snelle toegang tot het terrein of gebouw verschaffen zonder poorten, hekwerk of deuren te forceren. Hierdoor is er vaak meer brandschade en zijn er bijkomende herstellingskosten voor het bedrijf. Daarom werkte vzw Bedrijvenpark Malle in samenwerking met de gemeente en de brandweer een veilig en werkbaar sleutelsysteem uit.

Concreet komt het erop neer dat bedrijven een sleutelkoker kunnen aankopen. Deze sleutelkoker wordt gemonteerd aan een toegangspoort of de centrale ingang van het bedrijf en kan geleverd worden in een inbouwsysteem (twee keuzes) of opbouwsysteem. In geval van brand(alarm) komt de brandweer ter plaatse en opent de koker met een gecertificeerde master key, die wordt bewaard in een sleutelkluis in de commandowagen. De brandweer kan hierdoor snel en zonder enige braak op het terrein.

Het is een veilig systeem dat reeds toegepast wordt op verschillende bedrijventerreinen. De sleutelkokers worden stevig verankerd en beschikken over een veiligheidscilinder van de hoogste kwaliteit. Dieven kunnen er met andere woorden niet zomaar bij. De sleutelkluizen bij de brandweer kunnen enkel geopend worden door bevoegde personen waarbij er steeds kan nagegaan wordenwanneer en door wie precies de kluis werd geopend.

De sleutelkoker kan door het bedrijf zelf geplaatst worden. Indien dit niet mogelijk is, kan de bedrijventerreinvereniging doorverwijzen naar gespecialiseerde firma's. Een sleutelkoker kost eenmalig 250 euro per stuk (excl. BTW), vermeerderd met een eventuele plaatsingskost. Tip: meld de installatie van de koker ook aan uw verzekeringsagent. In sommige gevallen zal de premie verlagen met een jaarlijkse besparing tot gevolg!

 

Contactgegevens: 

Fons Van den Bergh, vzw Bedrijvenpark Malle
manager@bedrijvenparkmalle.be

Consortiumbewaking bedrijventerreinen Rumst

Consortiumbewaking bedrijventerreinen Rumst

Omdat de Rumstse bedrijven geconfronteerd werden met een nachtelijke inbraakproblematiek, besloot vzw Bedrijvengroepering Rumst een raamovereenkomt te sluiten met een bewakingsfirma. Consortiumbewaking biedt de bedrijven financiële voordelen, heeft een preventief effect en verzekert dat de bewakingsagent snel ter plaatse is. Naast een klassieke ronde en interventie na alarm kan de bewakingsagent ook specifieke taken verrichten op vraag van een individueel bedrijf.

Contactgegevens: 

Wim Baeten, vzw Bedrijvengroepering Rumst
wimbaeten@baeten-vanes.be

Video: