Fietsen naar het werk populair bij medewerkers van UPC

Dertig medewerkers van het Universitair Psychiatrisch Centrum (UPC) van de KU Leuven nemen deel aan een test om de woon-werkverplaatsing met een elektrische fiets te doen. Ze rijden met een e-bike die hen gratis ter beschikking werd gesteld door de provincie Vlaams-Brabant. De sociale onderneming Velo uit Leuven is logistieke partner van het project.

Het UPC - met campussen in Kortenberg en Leuven - is de eerste zorginstelling in de provincie Vlaams-Brabant die deelneemt aan 'Doe de fietstest'. Deze actie stimuleert werkgevers en werknemers tot een gezonder en groener woon-werkverkeer. Dit moet gebeuren met elektrische stadsfietsen, plooifietsen en bakfietsen.

Leuven, Rotselaar, Brussel, Tervuren: de medewerkers van UPC zijn afkomstig uit diverse windstreken en nemen graag de fiets voor hun dagelijkse verplaatsing. “Bij de bekendmaking van het project werden we overrompeld.”, zegt personeelsdirecteur David Derwael. “Er komt al vijftien procent van het personeel met de fiets naar het werk, of 155 medewerkers op een totaal van duizend. We wilden medewerkers die tot dusver met de auto of het openbaar vervoer naar het werk komen overtuigen om de fiets te nemen. Voor de dertig beschikbare fietsen meldden zich zeventig kandidaten. Vanuit die grote vraag en na de positieve feedback van de testers zijn we als werkgever echt gewonnen om nog meer in te zetten op groener woon-werkverkeer.”

De fietstest is gericht op de medewerkers van de campus in Kortenberg, de grootste van het psychiatrisch ziekenhuis met ruim 600 medewerkers. Die campus ligt langs de fietssnelweg F3 Leuven-Brussel. Volgens Hans Floré, beleidsmedewerker mobiliteit van de provincie Vlaams-Brabant, speelt de uitstekende infrastructuur voor fietsers op de ziekenhuiscampus een cruciale rol. “De investeringen die UPC deed in fietsgarages, oplaadpunten, doucheruimtes, verse handdoeken, kastjes en zelfs een droogkast zijn een voorbeeld voor andere bedrijven.”

Meer informatie kan u vinden via deze link.

 

Contactgegevens: 

Hans Floré, dienst mobiliteit provincie Vlaams-Brabant
hans.flore@vlaamsbrabant.be
016 26 70 91