Gedeelde energie is dubbele energie

Gedeelde energie is dubbele energie

Met het project 'gedeelde energie is dubbele energie' stimuleert intercommunale DDS efficiënt en duurzaam energiegebruik in hun regio door lokale hernieuwbare-energiegemeenschappen op te zetten.

Wat is een energiegemeenschap? 

Een energiegemeenschap ontstaat tussen bedrijven of openbare gebouwen die in dezelfde regio of op hetzelfde industrieterrein liggen en hun energie delen.

Een voorbeeld:

Bedrijf A heeft een groot dak dat helemaal vol kan liggen met zonnepanelen, maar de eigenaar bedekt slechts de helft omdat dit de hoeveelheid energie voorziet die hij nodig heeft. Het hele dak vol zonnepanelen is een overbodige investering voor hem. Bedrijf B ligt op hetzelfde bedrijventerrein. De bedrijfsleider heeft meer energie nodig dan ze kan opwekken met zonnepanelen. Als de eigenaar van bedrijf A zijn dak helemaal bedekt met zonnepanelen, kan hij de energie die hij over heeft doorgeven aan bedrijf B. Zij vormen dan samen een energiegemeenschap.
Met dit project wenst DDS energiegemeenschappen van verschillende bedrijven of openbare gebouwen op te richten.

Hernieuwbare energie:

Hernieuwbare-energiegemeenschappen delen - het woord zegt het zelf - hernieuwbare energie. Dit kan zonne-energie of windenergie zijn. Bij zonne-energie worden tekorten en overschotten gecompenseerd tussen bedrijven. Bij windenergie exploiteren verschillende bedrijven samen een windturbine.

 

 

 

Project 'gedeelde energie is dubbele energie'

Het doel:

  • Energieverbruikers en -producenten engageren om samen te werken aan een toekomstbestendig energiesysteem.

  • Energie-investeringen ondersteunen en energiedelen stimuleren

  • Een antwoord bieden op stijgende energietarieven en CO2-emissietaksen

  • Bedrijventerreinen zelfvoorzienend maken op het vlak van energie

  • De assets voor de individuele productie en consumptie optimaliseren

De aanpak:

In een eerste fase monitoren we gedurende ongeveer een jaar alle energiedata van je bedrijf. Op basis daarvan stellen we samen met een gespecialiseerd bedrijf een gedetailleerd verbruiks- en productieprofiel op. Dit doen we bij alle deelnemende bedrijven.

Vervolgens stemmen we de energiestromen tussen verbruikers en producenten op elkaar af. Daarbij krijg je van ons advies over nieuwe investeringen in hernieuwbare energie. We bieden ook ondersteuning bij de uitvoering daarvan.

Het resultaat? Een efficiënt energieverbruik in een zelfvoorzienende energiegemeenschap.

Contactgegevens: 

Nathan Van Wouwe, energie- en klimaatcoördinator DDS
nathan.vanwouwe@dds-verko.be
0474 13 60 23

Logigrid

Logigrid

Binnen hernieuwbare energiegemeenschappen kunnen omliggende bedrijven dankzij smart microgrid-technologie hun elektriciteitsproductie, -verbruik en -opslag op elkaar afstemmen. In het project 'Logigrid' willen VIL en Flux50 als speerpuntclusters voor de logistieke- en energiesector samen onderzoeken hoe deze technologie kan bijdragen aan de elektrificatie van de Vlaamse logistieke sector en haar transitie naar hernieuwbare energie. 

Logistieke bedrijven bieden een aantal potentiële opportuniteiten:

  • ze hebben vaak grote dakoppervlakken, geschikt voor installatie van zonnepanelen
  • ze zijn meestal op enige afstand van woonkernen gelegen wat ze in principe geschikt maakt voor installatie van windmolens
  • ze hebben een specifiek vraagpatroon en specifieke mogelijkheden voor energiebuffering in frigoruimten en batterijen voor (interne) transportmiddelen
  • de verwachte elektrificatie van voertuigen voor (goederen)transport zal de mogelijkheden van energieopslag binnen logistieke bedrijven nog gevoelig doen toenemen

Het project zal de mogelijkheden van smart microgrid-technologie aantonen voor logistieke bedrijven in Vlaanderen en hun potentieel in kaart brengen. Op het Logistiek Park Waasland in Verrebroek zal het gebruik van de technologie in de praktijk worden aangetoond, waarna de resultaten worden gedeeld en naar andere sites worden omgerekend.

Contactgegevens: 

Sophie Delannoy, Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL)
Sophie.Delannoy@vil.be
03 229 05 36

Met R-ACES naar een verlaagde CO2-uitstoot in de industrie

Met R-ACES naar een verlaagde CO2-uitstoot in de industrie

R-ACES staat voor “fRamework for Actual Cooperation on Energy on Sites and Parks” en is een Europees gesubsidieerd Horizon 2020-project.

R-ACES betekent een stapsgewijze verandering in de bijdrage van de Europese industrie aan de klimaatdoelstellingen van de EU. De industriële sector vertegenwoordigt immers 25% van alle energievraag en 50% van de totale vraag naar koeling en verwarming op het continent; toch is slechts 16% afkomstig van hernieuwbare energiebronnen. Door in te zetten op collectieve maatregelen en clustering kan de efficiëntie van de industrie drastisch worden verhoogd. 

Het project wordt uitgevoerd door 8 partners uit 6 landen. Het project heeft als doelstelling om op bedrijventerreinen minstens 10% emissiereductie te realiseren door overtollige energie uit te wisselen, gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen en alles aan elkaar te koppelen met slimme energiebeheersystemen. Een ecoregio is een geografisch gebied waar energie- en informatie-uitwisselingen plaatsvinden tussen verschillende bedrijven en actoren om afval en energieverbruik te verminderen. 

R-ACES bundelt de kennis en ervaring die is opgedaan in EU- en nationale projecten in een set van drie gerichte instrumenten, namelijk een zelfbeoordelingsinstrument, een juridisch instrument en een slim energiebeheerplatform voor clusters. De tools zijn ingebed in ondersteunende acties die zijn opgebouwd rond peer-to-peer leren, meer formele cursussen en webinars, en serious games. Samen stellen ze een cluster in staat om echt een ecoregio te worden en een zinvolle energiesamenwerking op te zetten. Het volledige pakket aan tools en ondersteuning is gericht op de high-potential clusters die in de European Thermal Roadmap zijn geïdentificeerd. Het zal worden gevalideerd in drie ecoregio's, actief worden ingezet in nog eens zeven regio's en verspreid over negentig regio's in heel Europa. Daarnaast zullen de tools en ondersteuningsmethodiek na afloop van dit project op duurzame wijze ter beschikking worden gesteld aan derden.

Het project is gestart in juni 2020 en loopt tot november 2022.

Contactgegevens: 

Paul Robbrecht, projectmanager R-ACES voor POM Antwerpen
paul.robbrecht@pomantwerpen.be
03 240 68 43

Samen voor minder uitstoot. Eerste hernieuwbare energiegemeenschap voor bedrijven in Dendermonde.

Samen voor minder uitstoot. Eerste hernieuwbare energiegemeenschap voor bedrijven in Dendermonde.

Samen investeren in hernieuwbare energie en de verbruikspieken van individuele bedrijven gezamenlijk afvlakken: dat is de toekomst van het bedrijventerrein. Via het project Smart Energy Link bouwt o.a. de POM Oost-Vlaanderen mee aan deze toekomst. Op het bedrijventerrein Bosveld/Hoogveld in Dendermonde werd een regelluwe zone aangevraagd bij de Vlaamse overheid in afwachting van bijpassende regelgeving. LOViTAS BV, het vehikel achter de energiegemeenschap wil 58 miljoen euro investeren in hernieuwbare energie. Op drie jaar tijd wensen ze de CO2-uitstoot te reduceren met 6000 ton per jaar.

Contactgegevens: 

Pieter-Jan Van De Weghe, POM Oost-Vlaanderen
pieterjan.vandeweghe@pomov.be

SEL - Smart Energy Link

SEL - Smart Energy Link

Smart Energy Link, of kortweg SEL is een project ondersteund door het Europese Interreg Vlaanderen-Nederland programma en aangestuurd door de verschillende provinciale ontwikkelingsmaatschappijen (POM) in Vlaanderen, de provincie Oost-Vlaanderen, de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) en de gemeenten Breda en Middelburg. Het SEL-project wil door het uitvoeren van verschillende cases een methodiek ontwikkelen voor het sturen van energiestromen in lokale smart grids. Aan de hand van de nieuwste technologieën worden energiestromen lokaal opgewekt, beheerd en bestuurd. Een Smart Grid is een elektriciteitssysteem dat de vraag naar elektriciteit beïnvloedt aan de hand van het aanbod op een bepaald moment. Elektriciteit wordt lokaal opgewekt en uitgewisseld of opgeslagen. Dit in tegenstelling tot het conventionele elektriciteitsnet dat vraaggestuurd en hiërarchisch werkt. Daarnaast kijkt Smart Energy Link ook hoe warmte onderling uitgewisseld kan worden. In tegenstelling tot de uitwisseling van duurzame stroom zijn er minder wettelijke barrières. Een leidraad met tips & tricks moet deze mogelijkheid voor bedrijven ook verder uitdiepen. Het project startte in 2017 en loopt tot 2022.

Wat zijn de speerpunten van Smart Energy Link?

Smart Energy Link legt de focus op vijf concrete doelstellingen:

1. Hernieuwbare energieproductie versneld realiseren

2. Energiestromen sturen in lokale smart grids

3. Het potentieel van energie hotspots benutten

4. Het optimale energiemodel opzetten

5. Door schaalgrootte geloofwaardigheid realiseren

Waar is Smart Energy Link actief?

Demonstratie van Smart Grid en implementatie van hernieuwbare energie is het efficiëntst op locaties waar het energieverbruik hoog is. Smart Energy Link loopt dan ook op tien zorgvuldig geselecteerde locaties in Vlaanderen en Nederland, waaronder negen bedrijventerreinen en één winkelcentrum.

Wat is de meerwaarde van Smart Energy Link?

Binnen SEL staat kennisdeling centraal. Met de verschillende partners op het terrein (gemeenten, bedrijvenverenigingen, andere overheidsinstellingen) ondersteunen we de bedrijven om de onderlinge energie-uitwisseling in goede banen te leiden. De verschillende cases/demonstraties moeten uiteindelijk leiden tot een leidraad, een handleiding met tips & tricks voor toekomstige Vlaamse en Nederlandse projecten.

SEL wil Vlaanderen en Nederland als voortrekkers lanceren in de sector van de energiedeling. Elk project heeft dan wel zijn eigenheid en is per definitie een vak- en maatwerk. Toch wil SEL inspireren en een boost geven door succes- en faalfactoren in kaart te brengen en een algemeen stappenplan uit te werken. Zowel op juridisch, technisch, politiek als organisatorisch vlak.

Naast projectspecifieke informatie is hier ook plaats voor bredere kennisuitdieping, met diepte interviews, experten bijdragen en veel meer.

Contactgegevens: 

Pieter-Jan Van De Weghe
pieterjan.vandeweghe@pomov.be

Netwerkdag 'energietransitie op bedrijventerreinen'

13

Netwerkdag 'energietransitie op bedrijventerreinen'

Een bedrijventerrein is de plek bij uitstek om in te zetten op collectieve productie en uitwisseling van energie. Op 13 november geven we een antwoord op drie centrale vragen rond energieprojecten: hoe kom je tot samenwerking met stakeholders, welk model of structuur voldoet aan de gestelde uitdagingen en hoe passen de financiële radars ineen? Aan de hand van een project in uitvoeringsfase toetsen we de theorie aan de praktijk en omgekeerd.

Ontdek hier de sprekers en schrijf in.

Contactgegevens: