Platform Energiemakelaar

Platform Energiemakelaar

Het Platform Energiemakelaar is een plaats waar energiemakelaars hun krachten bundelen om de energietransitie te versnellen. Op de kersverse website kan je voortaan alles over de werking terugvinden en ontdekken welke voordelen het platform haar leden biedt, zoals opleiding en coaching. Er staat ook beschreven hoe je zelf kan toetreden en welke leden je al kan vinden in deze community.

Met R-ACES naar een verlaagde CO2-uitstoot in de industrie

Met R-ACES naar een verlaagde CO2-uitstoot in de industrie

R-ACES staat voor “fRamework for Actual Cooperation on Energy on Sites and Parks” en is een Europees gesubsidieerd Horizon 2020-project.

R-ACES betekent een stapsgewijze verandering in de bijdrage van de Europese industrie aan de klimaatdoelstellingen van de EU. De industriële sector vertegenwoordigt immers 25% van alle energievraag en 50% van de totale vraag naar koeling en verwarming op het continent; toch is slechts 16% afkomstig van hernieuwbare energiebronnen. Door in te zetten op collectieve maatregelen en clustering kan de efficiëntie van de industrie drastisch worden verhoogd. 

Het project wordt uitgevoerd door 8 partners uit 6 landen. Het project heeft als doelstelling om op bedrijventerreinen minstens 10% emissiereductie te realiseren door overtollige energie uit te wisselen, gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen en alles aan elkaar te koppelen met slimme energiebeheersystemen. Een ecoregio is een geografisch gebied waar energie- en informatie-uitwisselingen plaatsvinden tussen verschillende bedrijven en actoren om afval en energieverbruik te verminderen. 

R-ACES bundelt de kennis en ervaring die is opgedaan in EU- en nationale projecten in een set van drie gerichte instrumenten, namelijk een zelfbeoordelingsinstrument, een juridisch instrument en een slim energiebeheerplatform voor clusters. De tools zijn ingebed in ondersteunende acties die zijn opgebouwd rond peer-to-peer leren, meer formele cursussen en webinars, en serious games. Samen stellen ze een cluster in staat om echt een ecoregio te worden en een zinvolle energiesamenwerking op te zetten. Het volledige pakket aan tools en ondersteuning is gericht op de high-potential clusters die in de European Thermal Roadmap zijn geïdentificeerd. Het zal worden gevalideerd in drie ecoregio's, actief worden ingezet in nog eens zeven regio's en verspreid over negentig regio's in heel Europa. Daarnaast zullen de tools en ondersteuningsmethodiek na afloop van dit project op duurzame wijze ter beschikking worden gesteld aan derden.

Het project is gestart in juni 2020 en loopt tot november 2022.

Contactgegevens: 

Paul Robbrecht, projectmanager R-ACES voor POM Antwerpen
paul.robbrecht@pomantwerpen.be
03 240 68 43

Provinciaal overlegmoment Bedrijventerreinmanagement Vlaams-Brabant

Provinciaal overlegmoment Bedrijventerreinmanagement Vlaams-Brabant

Eind 2018 organiseerde het contactpunt Vlaams-Brabant van het Kennisnetwerk Bedrijventerreinmanagement (KN BTM) een overlegmoment voor een 40-tal geïnteresseerde lokale besturen en ontwikkelaars. Op de agenda stonden 3 thema’s:

1/ delen van diensten en personeel: De bedrijvenvereniging vzw Cargovil Plus in Vilvoorde start in 2019 met een project om sociale economie nauwer te betrekken bij de reguliere economie. Met een financiële ondersteuning van de provincie wordt gewerkt aan een doorstroommodel waarbij een medewerker van een maatwerkbedrijf bijkomende competenties en vaardigheden verwerft in een regulier bedrijf waardoor hij verder kan doorgroeien..

2/ mobiliteit en vervoer: Bedrijvenvereniging vzw C-Valley in Haasrode gaat in op de mobiliteitsproblematiek van de zone aangezien 90% van de bedrijven dit de grootste prioriteit vindt. Onder impuls van de vzw werd een protocol afgesloten tussen het stadsbestuur, de ontwikkelaars, De Lijn en een van de grootste mobiliteitsveroorzaker UCLL. Met het protocol worden afspraken gemaakt om gemeenschappelijk verschillende maatregelen te onderzoeken en uit te werken. 

3/ energie-efficiëntie en klimaatneutraliteit: een laatste toelichting betrof een stand van zaken en de evolutie inzake slimme energie en energiedelen op bedrijventerreinen. Th!nk E, een energie-innovatiebedrijf is reeds betrokken bij onderzoekstrajecten op bedrijvenzones in Opwijk en Leuven en houdt de vinger aan de pols over nieuwe initiatieven en reglementeringen. Zo wordt in 2019 een project ROLECS opgestart om de hinderpalen en mogelijkheden van zogenaamde Local Energy Communities oa op bedrijvenzones uit te rollen.

 

 

 

Naar een lagere CO2-uitstoot met Samen Klimaatactief

Naar een lagere CO2-uitstoot met Samen Klimaatactief

Samen Klimaatactief, een initiatief van Stad Antwerpen en de ondernemerswereld, is inmiddels in heel Vlaanderen actief. De stad wil met dit project de CO2-uitstoot door de lichte industrie en de tertiaire sector (kantoren, winkels, zorg) verminderen, zoals vastgelegd in het Burgemeestersconvenant. 

In opdracht van Stad  Antwerpen werd een website gebouwd met laagdrempelige energie-efficiëntiemaatregelen met daaraan een marktplaats gekoppeld. Op die gesloten en onafhankelijke marktplaats kunnen kantoren, winkels, zorg-  en lichte industrie hun interesse voor energiezuinige producten, diensten of projecten gratis melden. Die aanvragen worden meteen automatisch doorgestuurd naar aanbiedende ondernemingen, die zich bij Samen Klimaatactief als partner geregistreerd hebben en daardoor het platform ondersteunen.

Daarenboven krijgen de aanbiedende bedrijven ondersteuning en een volledig jaar visibiliteit op de website, sociale media, nieuwsbrief en events.

Steeds meer ondernemingen uit heel Vlaanderen maken hun aanvragen voor energie- en renovatieprojecten via dit platform kenbaar. Aan aanbiederszijde groeit het aantal partners ook gestaag. 

Diverse steden en andere overheden en organisaties hebben reeds formeel beslist om deel te nemen (o.a. Stad Gent, Provincie Antwerpen, Fevia, Horeca Vlaanderen, VVSG). Andere samenwerkingen zitten in de pijplijn. Via Samen Klimaatactief kunnen ze de lokale klimaatplannen omzetten in concrete acties voor de ondernemingen op hun grondgebied. 

Neem gerust een kijkje op de website van Samen Klimaatactief!

Workshop rond waterstof en energietransitie in Oost-Vlaanderen

7

Workshop rond waterstof en energietransitie in Oost-Vlaanderen

WaterstofNet organiseert, samen met de POM Oost-Vlaanderen, de Provincie Oost-Vlaanderen en energiecluster Flux50, een workshop rond de resultaten en opportuniteiten voor waterstof binnen de energietransitie. Wil u weten of waterstof ook voor uw organisatie mogelijkheden biedt, dan nodigen we u van harte uit om deel te nemen aan deze workshop, die plaatsvindt op dinsdag 7 november van 14.00 tot 17.30 uur in New Zebra in Gent.

Voertuigen op waterstof zijn zero-emissie en stil. De actieradius en tanksnelheid zijn vergelijkbaar met die van voertuigen op traditionele brandstof. Waterstof wordt toegepast in bussen, heftrucks, vuilniswagens, vaartuigen en auto’s. Verder leent waterstof zich met zijn relatief lage specifieke gewicht en hoge energiedichtheid uitstekend voor de opslag van energie.

Piekproductie van duurzame vormen van energiewinning, zoals zonne- en windenergie, windenergie, levert problemen op voor de werking en stabiliteit van het elektriciteitsnet. Door overtollige duurzame energie om te zetten naar waterstof, creëert men een energiebuffer en netstabilisator.

De geproduceerde waterstof kan worden ingezet in transporttoepassingen of, in periodes van schaarste, weer worden omgezet naar elektriciteit. De waterstof kan ook worden geïnjecteerd in het aardgasnet (power-to-gas) of als basis dienen voor chemische producten (power-to-chemicals).

Contactgegevens: 

Tom Pauwels, POM Oost-Vlaanderen
tom.pauwels@pomov.be
09 267 86 53
0472 78 43 70

 

Robuuste ruimte voor water en energie – Conceptstudie duurzame herinrichting bedrijvenzone Albertkanaal

Robuuste ruimte voor water en energie – Conceptstudie duurzame herinrichting bedrijvenzone Albertkanaal

In opdracht van de stad Antwerpen, gemeenten Schoten en Wijnegem en met de steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen heeft het team POSAD-ARCADIS-3E-One Architecture uitgebreid onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om tot een duurzame herinrichting van de bedrijvenzone Albertkanaal te komen. Er is niet alleen breed gekeken naar mogelijke projecten in het gebied, maar er zijn ook een aantal concrete projectplannen uitgewerkt voor implementatie van duurzame maatregelen in het projectgebied. Tevens is er in het kader van een bredere visie op de duurzame toekomst van de bedrijvenzone Albertkanaal gekeken naar het bestendigen van duurzame netwerken. Hierbij zijn de mogelijkheden onderzocht voor opschaling en replicatie van beloftevolle concepten.

Dit onderzoek kent een deel waarin met betrokken stakeholders is gewerkt rond uitvoerbare acties en een bredere visie op de duurzame bedrijvenzone Albertkanaal. De studie past ook in de ambitie voor doorgedreven en consequente integratie van klimaataspecten in het ruimtelijk beleid, zoals omschreven in het Klimaatplan Antwerpen. De onderzoeksopdracht heeft de doelstelling om concreet uitvoerbare projectplannen uit te werken binnen het kader van een bredere visie. Om tot ontrafeling van potentiële projecten voor verbetering in de verduurzaming van de bedrijvenzone te komen is een methodiek ontwikkeld die uitgaat van de vier grootheden welke de balans bepalen in de verduurzaming van het gebied: watervraag, waterovervloed, energievraag en energie-aanbod. Uit een groter aantal van potentiële projecten zijn vier concepten voor verduurzaming van de bedrijvenzone verder uitgewerkt in plannen van aanpak met sluitende businesscases.

Het rapport presenteert de resultaten van een onderzoek dat deze opdracht in de volle breedte heeft benaderd. De studie laat zien waar de mogelijkheden liggen voor verduurzaming van het gebied, maar maakt ook inzichtelijk welke hindernissen dienen genomen te worden om tot een succesvolle transformatie van het gebied te komen en wat hierbij de rolverdeling kan zijn tussen bedrijfsleven en overheid.

Contactgegevens: 

Sam Verbelen, consulent techniek stad Antwerpen
Sam.Verbelen@stad.Antwerpen.be
03 338 51 01

Interreg IV - Eco2Profit

Interreg IV - Eco2Profit

Met het Interregproject Eco2Profit streefden de projectpartners ernaar een bijdrage te leveren aan de vermindering van uitstoot van broeikasgassen op nieuwe en bestaande bedrijventerreinen in de Grensregio Vlaanderen–Nederland. Meer dan 500 bedrijven waren bij het project betrokken door hen te stimuleren CO2-reducerende maatregelen te nemen, de mogelijkheden van samenwerken te benutten, invulling te geven aan het begrip CO2-neutraliteit en de lokale productie van groene stroom op bedrijventerreinen te stimuleren. Dit resulteerde in een aantal concrete demonstratieprojecten. Ook het beleid van de verschillende overheden op het vlak van CO2-reductie werd in kaart gebracht zodat er kon worden gestreefd naar een betere afstemming van de te nemen maatregelen. Vanuit de projectervaring werden ook gerichte aanbevelingen gedaan naar het te volgen beleid.

Het grensoverschrijdende samenwerkingsverband bracht volgende partners samen om deze doelstellingen te realiseren: POM Limburg, POM West- en Oost-Vlaanderen, POM Vlaams-Brabant, POM Antwerpen, NV Industriebank LIOF, Parkmanagement BV, Opzoekingscentrum voor de wegenbouw, Interleuven en Regionale Milieudienst West-Brabant. Deze partijen hebben de ambitie om in de toekomst verder samen te werken aan het realiseren van CO2-neutrale bedrijventerreinen.

De resultaten van Eco2Profit werden gebundeld in het projecthandboek 'Broeikasgasreductie en duurzame energie op bedrijventerreinen in de grensregio Vlaanderen-Nederland'.

Contactgegevens: 

Isabelle Verdonck, POM Antwerpen
isabelle.verdonck@pomantwerpen.be
03 240 68 32

Windstudie op bedrijventerreinen stad Beringen

Windstudie op bedrijventerreinen stad Beringen

POM Limburg heeft voor de stad Beringen, inclusief het volledige bedrijventerrein Ravenshout, een visiedocument en globaal inrichtingsplan laten opmaken voor de optimale benutting van windenergie op de Beringse bedrijventerreinen. Het inrichtingsplan geeft een mogelijke optimale plaatsing weer van windenergie op de 7 industriezones die Beringen rijk is. Hieruit blijkt dat daar een potentieel ligt voor 38 windturbines verdeeld over 5 industriezones.

De windstudie Beringen, die kadert in het Europese Interreg IV project Eco2Profit, werd uitgevoerd door het studiebureau Encon. In dit project onderzochten Vlaamse en Nederlandse provinciale ontwikkelingsmaatschappijen acties die een bijdrage leveren aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen op bedrijventerreinen in de grensregio Vlaanderen – Nederland. Deze acties zijn er vooral op gericht om bedrijven te stimuleren om CO2-reducerende maatregelen te nemen, de mogelijkheden tot samenwerken optimaal te benutten, invulling te geven aan het begrip CO2-neutraliteit en de lokale productie van groene stroom op bedrijventerreinen te stimuleren.

 

Contactgegevens: 

Inan Asliyuce, POM Limburg
inan.asliyuce@pomlimburg.be
011 30 01 32