Het BIPT brengt de Belgische glasvezeluitrol in kaart

Het BIPT brengt de Belgische glasvezeluitrol in kaart

Eind vorig jaar lanceerde het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) de website www.glasvezelinfo.be die verschillende doelgroepen informeert over glasvezel en de uitrol ervan. Als uitbreiding heeft het BIPT nu een kaart gepubliceerd waarop iedereen kan controleren waar er reeds glasvezel beschikbaar is (of op korte termijn zal zijn) en welke operatoren over dat netwerk hun diensten aanbieden (https://www.bipt-data.be/nl/projects/atlas/ftth).

Daarnaast wordt ook de bestaande Atlaskaart met het overzicht van de dekking van alle vaste breedbandnetwerken in ons land up-to-date gehouden (https://www.bipt-data.be/nl/projects/atlas/landline).

Glasvezelnet in eigen beheer

Glasvezelnet in eigen beheer

Op bedrijventerrein de Molenkamp in Borne (Nederland) wilden de ondernemers graag ultrasnel internet via een glasvezelnetwerk. Op aanraden van de gemeente heeft men er besloten om zelf - onder de juridische vorm van een coöperatie - het glasvezelnetwerk aan te leggen.

Het eigen glasvezelnetwerk biedt continuïteit en is een stuk goedkoper dan glasvezel van een grotere aanbieder. De bedrijven op het bedrijventerrein zijn niet verplicht om mee te doen. De investering is betaald door een aantal bedrijven, maar men verwacht wel dat de meeste ondernemers in de toekomst gebruik zullen maken van het glasvezelnetwerk. Hoe meer bedrijven er mee doen, hoe lager de kosten uiteraard worden.

Bij een gezonde groei met meer inkomsten kunnen de tarieven dan ook verder omlaag of kunnen de inkomsten worden ingezet voor gezamenlijke belangen, zoals investeringen in groenbeheer of beveiliging van het terrein. De gekozen coöperatieve samenwerkingsvorm biedt dus vele perspectieven.