vzw Cargovil Plus creëert nieuwe jobs in het beheer van - en in logistiek op het bedrijventerrein

vzw Cargovil Plus creëert nieuwe jobs in het beheer van - en in logistiek op het bedrijventerrein

Met de steun van de Provincie Vlaams-Brabant bevordert vzw Cargovil Plus de doorstroming van werknemers uit de sociale economie naar de reguliere economie. Ze doet dit via de creatie van jobs die de kwaliteit van het bedrijventerrein in Vilvoorde, Zemst en Grimbergen verhogen en via logistieke jobs. ‘Met dit project komen sociale economie, duurzame ontwikkeling en duurzaam beheer van de bedrijvenzone Cargovil samen’, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor Economie.

Bron: 
persartikel Provincie Vlaams-Brabant

Evenement Lerende Parken

22

Evenement Lerende Parken

SBM organiseert in het najaar een evenement voor bedrijven met interesse in co-sourcing en talentdeling van werknemers. Diverse sprekers behandelen het beleid, juridische aspecten en praktijkcases hieromtrent. Inschrijvingslink via: https://sbm.be/opleiding/hrm/lerende-parken?ref=211359.

Dit evenement kadert in het ESF project 'Lerende Parken'. Dit project, waarbij POM West-Vlaanderen één van de partners is, wenst competenties en talenten van werknemers op een bedrijventerrein in kaart te brengen, alsook een beter zicht te krijgen op de opleidingsnood en het jobaanbod op het hele bedrijventerrein. Zo wil men komen tot een 'inzetbaarheidsmatrix' van het bedrijventerrein, als basis om interne en externe mobiliteit van werknemers te bevorderen en hen langer gemotiveerd aan het werk houden.

Contactgegevens: 

SBM Kortrijk
info@sbm.be
078 35 36 38

Gedeelde kantoorbus rijdt van Boutersem naar Diegem en Zaventem

Gedeelde kantoorbus rijdt van Boutersem naar Diegem en Zaventem

Vamos@work

Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant en Autobussen Cannaerts hebben op 15 september 2017 in Machelen een nieuw concept van een kantoorbus voorgesteld. Vamos@Work is een bus voor diverse bedrijven. Tweemaal per dag rijdt het rijdende kantoor van Boutersem naar de bedrijventerreinen in Diegem (Machelen) en Zaventem.

In tegenstelling tot een bus voor één bedrijf kan er via Vamos@Work op maat gewerkt worden. “Bedrijven kiezen zelf hoeveel plaatsen ze reserveren en huren voor hun werknemers. De werknemers kunnen tijdens de rit werken en besparen zo tijd die ze anders verliezen aan files tijdens hun woon-werkverplaatsing”, zegt Peter Van Biesbroeck, algemeen directeur van Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant.

Twee kantoorbussen rijden vanaf 2 oktober tweemaal per dag vanuit een opstappunt in Boutersem naar de bedrijventerreinen van Machelen en Zaventem. Tijdens de rechtstreekse verbinding naar de kantoorzone kunnen gebruikers in de file werken met de functionaliteiten van een kantoor.

De vertrekplaats werd niet willekeurig gekozen. Uit een studie van het Agentschap Innoveren & Ondernemen blijkt dat heel wat mensen uit de regio van Leuven werken in Zaventem, Machelen en Vilvoorde. Zij gaan vooral met de wagen naar het werk en 93% van de pendelaars zit alleen in de auto.

Voor de deelnemende bedrijven zijn er drie voordelen: een verbetering van de bereikbaarheid van de onderneming, een duidelijk lagere total cost of ownership dan de bedrijfswagen en een troef in de war on talent.

“Als werkgeversorganisatie ondersteunt Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant dit project omdat het een groot economisch en filegevoelig knooppunt van ons land bereikbaar maakt op een manier die het autosolisme tegengaat. Deze vervoerswijze vormt ook een interessante opstap naar alternatieven die broodnodig zijn als er gewerkt wordt aan de Brusselse Ring”, stelt Voka nog.

Bron: 
Made in Vlaams-Brabant Paul Gebruers 15 september 2017
Contactgegevens: 

Jacques Devos, POM Vlaams-Brabant
jacques.devos@pomvlaamsbrabant.be
016 26 71 87

 

Talentdeling in Cargovil business park

Talentdeling in Cargovil business park

Bedrijven investeren veel tijd in het recruteren en/of opleiden van geschikte profielen. Op het Cargovil business park bestond het vermoeden dat er competenties bij bepaalde ondernemingen lagen die geen voltijdse benuttiging in hun werkomgeving vonden. Vandaar werd expertenbedrijf Enkira bedacht met een opdracht vanuit de POM Vlaams-Brabant om deze competenties en mogelijke talentdeling in kaart te brengen. Verslag werd hierover uitgebracht eind september 2016.

 

 

Contactgegevens: 

Jacques Devos, POM Vlaams-Brabant
jacques.devos@pomvlaamsbrabant.be
016 26 71 87

Noonwalk: gezondheid en netwerking op het bedrijventerrein Kortrijk-Noord

Noonwalk: gezondheid en netwerking op het bedrijventerrein Kortrijk-Noord

NoonWalk Bedrijvenpark Kortrijk-Noord vzw

Tijdens de zomermaanden worden alle werknemers en werkgevers van Bedrijvenpark Kortrijk-Noord uitgenodigd om te voet of met de fiets een gastbedrijf op het bedrijvenpark te bezoeken. Dit steeds op de eerste donderdag van de maand. Deelnemers worden er getrakteerd op een gezonde lunch en een drankje. Het initiatief lokt gemiddeld 120 deelnemers en wordt georganiseerd door de bedrijventerreinvereniging zelf. Het gezondheidsaspect is van groot belang: werknemers worden op die manier gestimuleerd in de buitenlucht te wandelen of te fietsen tijdens de middagpauze en samen met collega’s een buurbedrijf te bezoeken. De bezoeken zijn tevens een aangename kennismaking met een ander bedrijf en hun diensten of producten. Met de gevoerde acties binnen het thema gezondheid was Bedrijvenpark Kortrijk-Noord reeds twee maal winnaar van de nv Gezond Award van het VIGeZ (Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie).

Contactgegevens: 

Kurt Ghekiere, voorzitter Bedrijvenpark Kortrijk-Noord vzw
kurt.ghekiere@ris.be

Delen op bedrijventerreinen in Vlaanderen: digitale platformen

Delen op bedrijventerreinen in Vlaanderen: digitale platformen

Uber en AirBnB zijn waarschijnlijk de meest bekende voorbeelden van bedrijven actief in de deeleconomie. In de deeleconomie worden, veelal via webplatformen, diensten en producten uitgewisseld. Bedrijventerreinen worden vaak genoemd als een ideale omgeving om uitwisseling te organiseren. Op vandaag zijn er in Vlaanderen echter weinig concrete initiatieven in die richting gekend. Via twee webplatformen is het nochtans al mogelijk:

  • Floow2 Community: een digitaal platform waarop individuele bedrijven en business communities (zoals bedrijventerreinverenigingen) materiaal en diensten kunnen delen. Via een afgeschermde deelplaats kunnen bedrijven op een terrein of verschillende terreinen materieel, diensten en (kennis en kunde) van personeel uitwisselen.
  • Peerby: dit is tevens een deelplaats geschikt voor zowel individuele bedrijven als een groep van bedrijven. Waar Floow2 Community een deelplaats biedt die interessant is voor bedrijven, biedt Peerby bedrijven de mogelijkheid om hun werknemers spullen te laten delen. Het idee achter deze deelplaats is het bevorderen van de contacten tussen werknemers en hen een extra voordeel onder de vorm van koopkracht te bieden, door minder spullen aan te moeten kopen.

 

 

 

Contactgegevens: 

Kim Tjoa, Floow 2 Community
kim.tjoa@floow2.com

Ludo Dhelft, Peerby B.V.
ludo@wijdelen.be
0476 45 33 24